[Päivitetty 8.9.2024]
Venäjän 24. helmikuuta 2022 aloittaman täysimittaisen sodan seurauksena Yalen yliopisto alkoi seurata yli 1200 merkittävän, kansainvälisen yrityksen toimia Venäjän markkinoilla. Yli tuhat näistä on sittemmin ilmoittanut vapaaehtoisesti vähentäneensä toimintojaan Venäjällä enemmän, kuin mitä maalle asetetut pakotteet ovat vaatineet niitä tekemään. Toiset yritykset kuitenkin jatkavat Venäjän toimintojaan samaan tapaan kuin aiemminkin. Räikeimmissä tapauksissa toiset – Venäjän markkinoille yhä jääneet ulkomaiset yritykset – ovat ottaneet haltuunsa Venäjän markkinoilta poistuneiden yritysten jättämän markkina-aukon. Yritysten toimintamahdollisuudet ovat kuitenkin aina loppukädessä kuluttajien – ja varsinkin kansalaisaktivistien – käsissä. Yritykset eivät voi toimia, jos niiden tuotteita ja palveluja boikotoidaan riittävällä intensiteetillä toisaalla. Tätä ei tietenkään ole odotettavissa venäläisten kuluttajien taholta – jo pelkästään maan alas ajetun kansalaisaktivismin vuoksi. Vapaassa Suomessa tämä onneksi onnistuu. Alla linkki, Yalen yliopiston ylläpitämälle listalle, Venäjän markkinoilta poistuneista ja siellä yhä toimivista yrityksistä. Se avautuu uuteen välilehteen.
Kantaa ottava liikennemerkki Espoossa. Kuva: Omri ry
Iltalehden artikkeli (10.2.2024) Tikkurilan takinkäännöstä.
Helsingin Sanomien lyhyt pääkirjoitus aiheesta (25.6.2023).
Ylen artikkeli aiheesta (9.10.2023).
Suomalaisista yrityksistä listalla (kategoriat E & D) ovat yhä:
[Päivitetty 8.9.2024]
• Bang & Bonsomer – Ostavat lisäaikaa: Ovat keskeyttäneet uudet investoinnit, mutta toimivat edelleen Venäjän markkinoilla.
• Nor-Maali Oy – Ostavat lisäaikaa: Ovat lopettaneet lisäinvestoinnit Venäjälle.
• SRV – Toimintojen sopeuttaminen: Omaisuuden myynti Venäjällä käynnissä.
• Tikkurila Oyj – Toimintojen sopeuttaminen.
Seuraavat suomalaiset yritykset ovat jo omatoimisesti vetäytyneet Venäjän markkinoilta (Kategoriat B & A):
Amer Sports Oy, Finnlines, Gasum, Hunajayhtymä Oy, Kesko Oyj, Kone Oyj, Konecranes Oyj, Metsä Group, Metso Outotec, Neste Oyj, Olvi Oyj, Outokumpu Oyj, Reima Oy, Rovio Entertainment Oyj, Supercell Oy, UPM-Kymmene Oyj,
Accountor, Aspo Oyj, Atria Oyj, Boreo, Cargotec Oyj, Caverion, Elisa Esports, Oy Karl Fazer Ab, Fennovoima Oy, Fiskars Group, Fortum Oyj, Harvia, Hesburger, Huhtamäki Oyj, Kemira Oyj, Kiilto, Koskisen, Lindström Group, Mantsinen, Nokia Oyj, Nokian Tyres, Paulig-konserni, Ponsse Oyj, S-Ryhmä, Stora Enso Oyj, Teknos, Tietoevry Oyj, Uponor, Valio Oy, Valmet Oyj, Vianor, Wärtsilä ja YIT Oyj.
Täydellinen luettelo kategorioiden D, E & F yritysten johtohenkilöiden sähköpostiosoitteista löytyy täältä. Ohjeita vetoomusviestien kirjoittamiseen löydät täältä (englanninkielinen).
Leave Russia -projekti on KSE Instituten (Kyiv School of Economics) ja vapaaehtoisten IT-alan ammattilaisten ylläpitämä palvelu, joka listaa Venäjällä yhä normaaliin tapaan toimivia yrityksiä sekä opastaa tapoja vaikuttaa ko. yrityksiin. Sivustolta löytyy listattujen yritysten lisäksi paljon statistiikkaa Venäjän markkinoilta poistuneista yrityksistä.
Ylen lokakuun 2022 alussa julkaisema laaja selvitys, ”Pako Venäjältä” pureutui aiheeseen suomalaisyritysten osalta. Suomessa ja Venäjällä toimiva asuntosijoitusyhtiö SATO ei selvityksen mukaan ollut tehnyt mitään muutoksi toimintoihinsa Venäjällä, eikä se myöskään ollut tehnyt päätöstä poistumiseksi Venäjän markkinoilta. Toimintojaan Venäjällä supistaneiksi yrityksiksi Ylen selvitys listasi jo aiemmin mainitun Bang & Bonsomerin lisäksi rakennusalan yritys EKEn, energiayhtiöt Fortum ja Gasum, monialayritys KWH Groupin sekä lääkeyritys Orionin. Ylen selvitykseen pääsee alla olevasta linkistä. [Artikkeli on vanhentunut. Tarkista ajantasaiset tiedot esim. Yalen listalta.]
Don’t fund Russian army on ukrainalainen, vapaaehtoisten ylläpitämä sivusto Venäjällä yhä toimivista ja sieltä vetäytyneistä yrityksistä. Heidän listansa pohjautuu Yalen vastaavaan listaan.
The National Agency on Corruption Prevention (NACP) on Ukrainan valtion elin, joka tutkii ja raportoi korruption vastaisia toimia paikallishallinnossa, yrityksissä, laitoksissa sekä organisaatioissa. Yksi heidän toimintamuodoistaan on ”International sponsors of war” -listan ylläpito. Sille on listattu merkittäviä, monikansallisia yrityksiä, jotka jatkavat yritystoimintaa Venäjällä sodasta – ja Venäjän sotarikoksista piittaamatta ja rahoittavat näin Venäjälle maksettavin verorahoin sotaa.
Nimensä mukaisesti Moral Rating Agency -sivusto lähestyy asiaa moraalisesta näkökulmasta. Venäjän-kauppaa yhä harjoittavia yrityksiä on luokiteltu niiden toiminnan haitallisuuden perusteella. Luokittelu tutkii yritysten toimintaa niin ennen 2022 täysimittaista sotaa, kuin sen jälkeenkin.
Erilaisista kriteereistä johtuen ylläolevien selvitysten johtopäätökset päätyvät hieman erilaisiin tuloksiin. Lisätiedot ja korjaukset yllä olevaan luetteloon (Yalen lista suomalaisista yrityksistä) voi lähettää Yhteydenottolomakkeen kautta.
Boycott Russia listaa yrityksia ”List of shame” ja ”List of boycott” -luokituksilla, sen mukaan millaista / minkä laajuista toimintaa kyseessä olevilla yrityksillä Venäjällä yhä on.
Telegramista löytyy Boycott Russia Bot, joka on nopea tapa testata yrityksen tai tuotteen vastuullisuus Ukrainan sodan näkökulmasta. Botti kertoo välittömästi, mikäli yritys yhä toimii Venäjällä. Palvelu toimii vapaaehtoisvoimin. Valitettavasti sen tietojen ajankohtaisuudessa ja laajuudessa on toivomisen varaa.
Paluu pääsivulle.